Tragopanen

Focusgroep

Tragopanen

Tragopan caboti

Nederlands: Cabot Tragopaan

Engels: Cabots Tragopan

Frans Tragopan de Cabot

Duits: Cabottragopan

Taxonomische status

Soort status: full subspecies

Ondersoorten: geen

TSN: 176072

Verspreidingsgebied

China


Beschrijving haan

De haan is overwegend zwart en oranje. De kop is zwart en de gezichtshuid kleurt geel-oranje. De keellap is geel met blauwe en paarse vlekken. Het lichaam is overwegende geel-bruin. De poten zijn roos-grijs kleurig.


Beschrijving hen

De hen is zwart-bruin van kleur met driehoekige witte tekeningen.

Biotoop en voedsel

In gevangenschap: In de winter moeten we erop toekijken dat de dieren niet vervetten. Als de dieren te vet zitten dan kan er wel iets mis lopen tijdens de kweek (vette dieren bevruchten slecht & legnood is ook mogelijk met in het ergste geval de dood tot gevolg).

Voor het opkweken van kuikens kan je de eerste week opfokkorrel gebruiken met een verhoogd eiwitgehalte. Vanaf de tweede week kan je kleine stukjes groenvoer bijgeven. De derde week is het aan te raden om het eiwitgehalte in de voeding te beperken. Een te snel groeiend kuiken kan leiden tot vervorming van de tenen tot poten toe. Het is namelijk zo, als de kuikens te snel groeien trekken de spieren de tenen scheef of zelf de benen uit de gewrichten en dit komt omdat de spieren de groeisnelheid niet kunnen bijhouden.

Wat nuttig is om weten een tragopan eet niet steeds evenveel, er zijn momenten dat ze bijna niets eten en momenten dat je de eetbakken zienderogen ziet dalen in niveau. Het is best mogelijk als je van eten verandert (een merk verdwijnt van de Belgische markt) dat de tragopanen het niet lusten een ook niet willen eten. Met het vorige in het achterhoofd is het van het grootste belang dat je goed opvolgt of ze het nieuwe eten wel eten, als ze er niet van eten zonder dat je dit merkt zie je soms een dier dik zitten en je hebt niet het minste vermoeden wat de oorzaak kan zijn. Het dik zitten zie je pas 2 weken a 3 weken later.