Kraagfazanten

Focusgroep

Kraagfazanten

Haan

Onderzoek van de balgen van kraagfazanten uit de vogelcollecties van de musea in Tring (UK) en Berlijn (Duitsland) leverde een flink aantal dia's op.

Dit materiaal werd op de vergaderingen van de werkgroep bekeken, bestudeerd, herbekeken en herbestudeerd. De resultaten werden uitvoerig besproken in een tiental artikels in ons Aviornis-tijdschrift.

De conclusies werden in educatieve panelen verwerkt die je zeker al eens op tentoonstellingen, ruilbeurzen of voordrachten hebt opgemerkt

foto 1 en 3 is raszuiver, die middelste is niet zuiver!!

Bij de goudfazant haan zijn de oogranden, neus en basis van de bek diep oranje gekleurd. Tevens zijn er geen zwarte veren aanwezig rond oog en oor.

We willen hier nog eens alles op een rijtje zetten wat volgens de werkgroep de belangrijkste kenmerken zijn om hybriden of bastaarden tussen de kraagfazanten te onderscheiden.

Opgelet dus: deze kenmerken zijn enkel een hulp om hybriden te ontmaskeren (falsificatie), maar zeker niet om raszuivere vogels te identificeren (verificatie). Of een bepaald dier raszuiver is kan enkel door DNA-onderzoek worden bevestigd.